Varför man dricker alkohol

Har du någonsin ställt dig frågan varför du dricker alkohol överhuvudtaget?

Om du är en återkommande läsare av mina texter så har du troligen det. Idag tänkte jag att jag skulle dela med mig av min bild av svaret på den frågan.

Innan jag slutade dricka så kunde jag inte fatta varför jag aldrig lyckades, trots att jag om och om igen bestämde mig för att dricka mindre, eller sluta helt. Det var en sån sjuk upplevelse att bestämma sig stenhårt för en sak ena dagen för att, när helgen närmade sig, vända helt om och kasta ut beslutet genom fönstret.

Och det spelar faktiskt inte så stor roll om man dricker varje dag eller bara på helgen. Om man dricker två flaskor vin per gång, eller bara två glas. Det handlar om att inte kunna hålla ett löfte till dig själv.

Något jag inte kunde förstå var varför det var så svårt att ändra just det här beteendet - Jag hade ju lyckats med så många andra saker i livet, så varför skulle det vara så svårt att lyckas med detta?

Ditt undermedvetna

Svaret på frågan är att man misslyckas för att man både vill och inte vill sluta dricka, samtidigt. När man vaknar upp och säger till sig själv “jag ska aldrig dricka igen”, så handlar det inte om att man ljuger för sig själv - man vill ju verkligen inte dricka igen!

Problemet är att beslutet tas av den medvetna delen av ens sinne. Men tittar vi på hur vår hjärna faktiskt fungerar så är den medvetna delen bara toppen av ett isberg.

Eftersom vi har en begränsad kapacitet att medvetet behandla information så förpassas en stor del av våra upplevelser till vårt undermedvetna. Det innehåller sådan information som man inte direkt, med medveten tankekraft, kan frammana.

Det är nämligen så att i ditt undermedvetna har du lagrat en massa positiv data om alkohol som du inte direkt är medveten om. Det handlar framförallt om så kallade implicita minnen (sådant man inte vet att man minns), kopplade till situationer, sinnesförnimmelser och känslor.

Låter det komplicerat? Egentligen är det ganska enkelt. Den medvetna delen av hjärnan vill en sak, medan den undermedvetna en annan. Och ditt undermedvetna kommer inte ändra åsikter bara för att du bestämmer dig för det, det krävs mer än så!

Sanningen är att ditt undermedvetna påverkar dig ofantligt mycket mer än du vet om. Det påverkar dina beslut i alla delar av livet, som vem du blir kär i, vilken typ av mat du tycker om, vad du gillar för musik, osv.

Kognitiv dissonans

Den här dragkampen mellan ditt medvetna och ditt undermedvetna sinne kallas för kognitiv dissonans. Kognitiv dissonans är ett väldigt smärtsamt och känslomässigt utmattande tillstånd att vara i.

Föreställ dig exempelvis att du är ute och går och ser två personer i slagsmål på andra sidan gatan. Vad känner du i kroppen? Kanske en klump i magen, oro och rädsla och en stark känsla av att vilja gå därifrån. Tänk dig sedan om detta sker i din familj eller mellan två nära vänner - känslan skulle bli tiofaldigt värre. Föreställ dig slutligen att bråket sker inom dig. Det är precis vad som händer i det här fallet. Du märker inte av det eftersom det har blivit vardag att känna så, men det är detta som är anledningen till att du mår så dåligt.

Vad blir lösningen? Tyvärr alltför ofta att dricka ännu mer.

Ok, då vet vi var problemet ligger, men vi vet också att vi behöver hitta en bättre lösning.

Att ändra ett beteende

Om man vill veta hur man ändrar på ett beteende så finns det en vetenskaplig modell man bör känna till som heter Fogg Behavior Model. Den är väldigt enkel men bygger på många års beteendeforskning på Stanford University i USA. Jag ska inte gå in på den i detalj nu, men enkelt uttryckt kan man säga att den beskriver vilka aspekter som är viktiga för att ett beteende ska ske (eller inte ske). Den kan på ett bra sätt användas för att skapa nya, eller avbryta gamla, vanor.

Modellen säger att det finns tre parametrar som måste vara på plats för att ett beteende ska ske, nämligen Motivation, Möjlighet och Uppmaning. Om du är motiverad att göra någonting (exempelvis för att det beteendet ger dig någonting fördelaktigt), har möjligheten (kunskap, tillgång till rätt verktyg eller medel, osv.) samt får en uppmaning (eller trigger) att utföra det, så kommer beteendet att ske. Men saknas någon av dessa parametrar så kommer du inte att utföra beteendet.

Om man vill förändra ett existerande beteende så måste man titta på dessa ingående delar var för sig. Uppmaningen / triggern är den allra enklaste att förändra, sedan möjligheten och till sist motivationen, som är den mest komplicerade biten.

När det kommer till att förändra sitt drickande så är alla dessa tre delar viktiga att titta på, men den allra viktigaste är motivationen. Och det är ju motivationen till att dricka som vi har pratat om hela tiden. Det är den som ligger lagrad i ditt undermedvetna i form av föreställningar du har om alkoholens positiva effekter. Alltså är det motivationen som vi måste arbeta allra mest med för att skapa en varaktig förändring.

För att ändra din motivation så måste du börja arbeta med dina undermedvetna föreställningar om alkohol. Det finns bra tekniker för att göra just detta som jag jobbar mycket med i min coaching. Det handlar om att öka sin självinsikt genom att anamma ett nyfiket och öppet synsätt och börja se sitt liv i allmänhet och sitt förhållande till alkohol i synnerhet mer som ett experiment än som blodigt allvar.

Denna inställningen är det allra viktigaste, följt av ny kunskap, tekniker och självinsikt och en stor dos medkänsla och självkärlek.

Marcus

Föregående
Föregående

Frihet kontra fixering

Nästa
Nästa

Skruva upp volymen på din positiva röst