Skruva upp volymen på din positiva röst

Visste du att vi människor bara har 9 grundkänslor, eller affekter, som de också kallas? Dessa består av två positiva (glädje, nyfikenhet), en neutral (förvåning) och sex negativa (ilska, rädsla, ledsamhet, skam, avsky och avsmak). Forskarna tror att dessa grundaffekter är medfödda. Men vad är syftet med att de negativa känslorna är dubbelt så många som de övriga? Jo, för att negativa känslor främjar vår överlevnad!

Problemet - Vår hjärna har en negativ grundinställning

Förr i tiden när vi levde som samlare och jägare, utsatta för rovdjur, vädrets makter och rivaliserande stammar runt hörnet, så var det en fördel att vara extra uppmärksam (rädd eller orolig). Det kanske gav den där extra sekunden att reagera på, som var skillnaden mellan liv och död.

Utan exempelvis ilska och avsky skulle vi inte kunna försvara våra flockmedlemmar eller för den delen döda en annan människa i försvar. Utan att kunna känna ledsamhet och skam skulle vi riskera att bli utfrysta ur gruppen (vilken var lika med en dödsdom) och utan att kunna känna avsmak för någonting hade vi riskerat att bli sjuka av skämd eller giftig mat.

Så om man ser det från ett rent överlevnadsperspektiv så har de negativa känslorna varit de allra viktigaste för oss människor genom alla tider. Problemet är att vi inte längre lever som vi gjorde förr i tiden. Då låg all fokus på det sociala samspelet, samarbete i gruppen och överlevnad i form av skydd från yttre faror.

Men numera lever vi mer isolerade. Vi är inte längre lika beroende av en nära sammankopplad grupp för vår överlevnad, utan fokus ligger mer på individen. Vi kan förlita oss på de samhällsstrukturer som finns på plats för att utbilda våra barn, hjälpa oss när vi blir sjuka och ta hand om oss när vi blivit gamla. I samband med detta så har kanske också våra negativa känslor fått en annan roll.

Exempelvis är det nog mindre socialt accepterat att visa ilska idag, vilket troligen lett till en ökning av så kallade somatoforma syndrom, alltså kronisk smärta i kroppen utan medicinsk förklaring.

Rädsla har bytts mot oro och ångest, i brist på verkliga faror. Man måste komma ihåg att det liv vi lever nu är så vitt skilt från det som våra hjärnor har utvecklats för. Räknar man med den industriella revolutionen som början för vårt moderna samhälle, kan man säga att dagens moderna samhälle endast utgör 0,091% av den tid den moderna människan har funnits.

Med andra ord utvecklades vår hjärna under hundratusentals år av evolution baserat på ett visst levnadssätt, som idag inte längre är relevant.

Det finns de som menar att en av anledningarna till problemen med oro och ångest i dagens samhälle är just för att vi är konstruerade för att bli rädda för riktiga hot, lösa situationen och sedan snabbt lugna ner oss. Men att vi numera måste “hitta på” externa hot som ersättning. Hot som dock inte kommer försvinna eftersom de mer eller mindre är påhittade.

Skam, som har social anpassning och följsamhet i gruppen som syfte, fyller sin roll i sin normala, kortvariga form, men har för många i vårt moderna samhälle förvandlats till toxisk skam. Som barn är det viktigaste av allt att vi får våra känslor mötta och bekräftade av våra föräldrar. Får vi inte det, kan vi utveckla långvariga känslostörningar, där den kroniska skammen ligger som en konstant medveten eller omedveten följeslagare. Vilket leder till problem som depression, missbruk, och i värsta fall personlighetsrelaterade sjukdomar.

Som du märker är det inte en speciellt positiv hjärna vi har att göra med! Därför är det heller inte så konstigt att man ibland kan känna sig så himla negativ. Att det är mycket lättare att automatiskt hamna i en negativ spiral än en positiv. Men om man ser det på det här sättet så blir det lättare att förstå varför. Vi måste helt enkelt acceptera att vår hjärna är utvecklad för att föredra negativism framför positivism.

Lösningen - Skruva upp den positiva volymen!

Man skulle kunna se det hela som en gammaldags radioapparat, med en positiv och en negativ volymknapp. Standardinställningen på radion är att den negativa volymen är uppskruvad och den positiva är nerskruvad.

För att ta sig från det negativa tillståndet till det positiva gäller det att försöka skruva ner volymen på den negativa knappen och skruva upp den positiva. Detta kan man göra genom att jobba med sina tankar:

  1. Skriv ner de negativa tankar du tänker just nu.

  2. För varje tanke, känn efter och skriv ner vilken känsla den tanken ger dig i kroppen.

  3. Skriv ner hur du beter dig när du känner på det sättet.

  4. Fråga dig själv om tanken är 100% sann.

  5. Om du tycker att den är 100% sann, fråga dig själv hur hjälpsam tanken är för dig.

  6. Fundera på och skriv ner hur du skulle kunna tänka annorlunda, som också känns sant, men som inte får dig att känna sig lika negativ.

  7. Kontrollera för dig själv genom att läsa den nya tanken hur det nu känns i kroppen. Känner du ingen skillnad så tror du troligen inte på den nya tanken. Försök i så fall med en annan.

För att skruva upp de positiva tankarna kan du exempelvis skriva en lista över hur du skulle vilja tänka om du kunde tänka hur du ville. Om du tillät dig själv att drömma, vad skulle du tänka då?

Båda dessa övningar gör jag ganska ofta när jag känner som att jag befinner mig i en negativ sinnesstämning. Tro mig, det funkar!

Marcus

Föregående
Föregående

Varför man dricker alkohol

Nästa
Nästa

Hur våra sinnen luras av vårt undermedvetna