Myt - Alkohol får mig att slappna av

I föregående inlägg skrev jag om hur vi skapar vår syn på omvärlden genom våra upplevelser, antaganden, och slutsatser som formar våra föreställningar om saker och ting.

Hur kan detta appliceras på föreställningen att alkohol får oss att slappna av?

Att använda alkohol för att slappna av måste vara något av de vanligaste orsakerna till att folk dricker. Kommentarerna runt fredagsölen på afterworken, eller det första glaset rödvin till middagen på kvällen. Känslan som följer kanske påminner om avslappning, men egentligen är det någonting helt annat som händer. Ännu en gång har vi blivit förda bakom ljusen när det kommer till alkoholens till synes positiva effekter.

Jag kan själv minnas många gånger jag satt mig i soffan på kvällen efter en stressig dag på jobbet och verkligen känt att jag behövt en whiskey för att lugna mig. Jag ville få bort den stressade och spända känslan i kroppen och ångesten som låg som en klump i magen.

I hela mitt liv har jag upplevt mig själv och andra bejaka detta beteende, vilket lett till att jag gjort antaganden och dragit slutsatser att alkohol hjälper mig att slappna av. Detta blev således min föreställning av lösningen på stress.

Men hur ser verkligheten ut?

Vad avslappning innebär

Låt oss börja med frågan vad begreppet avslappning egentligen innebär. Det vi menar när vi pratar om att slappna av är att nå ett stadium av mentalt och fysiskt lugn. Ett sinnestillstånd fritt från upphetsning, framförallt av den negativa sorten.

Det mentala och fysiska är egentligen nära sammankopplade, även om vi ofta inte ser det så. Slappnar du av mentalt, exempelvis genom andningsövningar, meditation, eller liknande, så kommer det leda till ett mer avslappnat känslotillstånd och således en skönare känsla i kroppen. Kan du å andra sidan slappna av i kroppen genom exempelvis progressiv muskelavslappning, yoga, träning eller liknande, så kommer detta att leda till ett lugnare sinne.

Problemet är att dessa aktiviteter är mer långsiktiga och ansträngande än quick-fixen att hälla i sig ett glas vin för att slappna av. Tyvärr är det inte sann avslappning vi upplever utan ett substitut med många negativa bieffekter.

Alkohol saktar ner tankarna och bedövar kroppen

Alkohol påverkar oss på många olika sätt rent fysiologiskt. Exempelvis stimuleras produktionen av det signalhämmande ämnet gamma-aminobutyric acid (GABA), som resulterar i att nervcellerna i hjärnan blir mer svårstimulerade. Samtidigt inhiberas utsöndring av glutamat, som är en exciterande signalsubstans. Detta får som resultat att vår hjärnaktivitet bokstavligt talat saktar ner. Alkoholen påverkar med andra ord vår hjärna och får oss att tänka långsammare.

Samtidigt fungerar alkoholen som en form av lokalbedövning för hela kroppen. Förr i tiden användes alkohol som ett narkosmedel vid exempelvis operationer av just den anledningen. Som tur är hittade man efter ett tag mer effektiva sätt att bedöva någon, med färre biverkningar. När alkohol sätts i relation till andra droger i litteraturen så brukar man ibland likna det vid en slägga, i den mening att det påverkar (och skadar) hela vår kropp på ett väldigt okontrollerad sätt.

Om avslappning är frihet från fysiska och psykiska spänningar och resultatet av alkohol är dämpad hjärnfunktion och bedövning av kroppen, så blir det bli tydligt var missuppfattningen att alkohol leder till avslappning kommer från.

Alkohol ökar snarare än minskar stress

Flera andra delar av oss påverkas också av att vi dricker alkohol. Som jag skrev om i en tidigare bloggpost så har alkohol en stor påverkan på den så kallade HPA-axeln, vars uppgift det är att hjälpa oss hantera stress. Alkohol påverkar HPA-axelns verkningsmekanism negativt och leder samtidigt till kroniskt förhöjda halter av stresshormonet kortisol. Resultatet blir att vi blir mycket sämre på att hantera stress, både på kort och lång sikt.

En annan effekt som jag också skrivit om tidigare är att ju mer och oftare vi dricker, desto mer ökar också hjärnans förmåga att anpassa sig till kraftigt förhöjda nivåer av endorfiner och dopamin. Detta leder till att effekterna av alkohol minskar och att vi behöver dricka mer för att nå samma känsla av avslappning. Samtidigt som de fortsatt höga nivåerna av minnes-molekylen dopamin leder till att det skapas ett ökat beroende. Således minskar de upplevda positiva effekterna, samtidigt som beroendet ökar - En typisk lose-lose situation.

Beroendet leder till att vi vill dricka mer och oftare, och karakteriseras av det otacksamma sinnestillståndet kognitiv dissonans, som karakteriseras att man vill en sak ena stunden och en annan nästa. Ibland vill man för allt i världen inte dricka mer, medans man ibland känner att det är det enda som kan hjälpa en att må bättre. Kognitiv dissonans har en förmåga att skapa otroligt mycket stress i oss pga känslan av hopplöshet och av att ha tappat kontrollen.

Utöver detta så kan man fråga sig hur man brukar må i det lite längre perspektivet. Om alkoholen till synes ger känslan av avslappning en stund på kvällen, hur känns det på morgonen dagen efter? Har alkoholen på något sätt hjälpt till att lösa orsaken till stressen? Garanterat inte.

Alkohol är en högst tillfällig lösning mot stress som behandlar symptomen och inte orsaken. Till slut är det själva drickandet som blir det faktiska problemet och det som orsakar mest stress av allt. Man har då glömt bort vad det var som ledde till drickandet från första början och sitter fast i rävsaxen.

Sanningen är att alkohol lurat oss tro att det är ett medel mot stress, när faktum är att det skapar mer stress än någonsin. Allt pekar på detta och är man villig att syna det i sömmarna så är det inte så svårt att se det själv. Exempelvis, om alkohol verkligen botar stress, borde inte det betyda att man skulle behöva mindre och mindre av det och inte mer och mer?

Vad som egentligen är lösningen mot stress

För min egen del så minns jag för många sedan när jag bodde och jobbade uppe i Stockholm. Jag var relativt ny i arbetslivet och hade precis fått jobb på ett konsultföretag inom IT. Jag kände att jag nog hade tagit mig vatten över huvudet men att jag var tvungen att “fake it till I made it” för att komma någonstans. Detta skapade en otrolig stress inom mig. En stress som jag många gånger utan bättre vetande tog till alkohol för att lösa. Resultatet blev såklart ökad stress och till slut panikångestattacker.

Det hela slutade med att jag fick sjukskriva mig för utbrändhet, säga upp mig från jobbet, gå till en psykolog och inte jobba mer på ett par månader. Jag slutade faktiskt tillfälligt dricka alkohol då, eftersom jag insåg att det nog inte skulle bidra till mitt tillfrisknande. Men jag hade ingen tanke på att det kanske kunde varit en stor orsak till problemet.

För att på riktigt hantera stress så krävs det helt andra saker än den tillfälliga quick-fix som alkohol kan vara. I min coachning så pratar jag ibland om kontrasten mellan att slå på en strömbrytare och att så ett frö. Att ta ett glas vin för att dämpa känslan av stress är som att slå på en strömbrytare, dvs. en quick-fix som inte löser problemet på lång sikt. Jämfört med att i stället så frön som på riktigt kan hjälpa oss att bli av med problemet. Exempel på detta är att lära sig meditera, att odla en sund träningsrutin, eller att jobba med sina tankar om vad det faktiskt är som stressar en. Allt detta är mer långsiktiga vanor, men som belöning hjälper de dig på riktigt snarare än att göra saken värre.

Det som skapar stress är våra tankar. Exempelvis tankar om vad som ska hända om jag inte hinner med att göra det ena eller det andra. Eller att man ska glömma bort någonting viktigt och vad resultatet skulle kunna bli. Att hitta ett sätt att jobba med sitt förhållande till dessa tankar är den verkliga lösningen på all stress.

Det enda alkohol kan hjälpa oss med är att tillfälligt ta bort sådana tankar och döva oroskänslor. Att ta till det för att lösa stress är lite som att hugga av sig armen för att man har ont i ett finger. Bättre då att försöka hitta anledningen till att fingret gör ont i stället.

Faktum är att dricka alkohol nog är något av det sämsta man kan ta till för att hantera sin stress. Det är en stor bakomliggande faktor till depression och till och med självmord. Att dricka alkohol leder till att man vill dricka ännu mer, vilket tar en djupare ner i depression. 

Alkoholen suddar ut oss bit för bit och för vissa går det till och med så långt att de suddas ut för gott. Den löser inte stress, utan suddar ut vår mänsklighet och hindrar oss från att nå vår fulla potential.

Marcus

Känner du dig stressad av alkohol? Boka ett förutsättningslöst samtal med mig så kan vi prata om det.

Föregående
Föregående

Dina känslor är en superkraft

Nästa
Nästa

Myt - Att dricka alkohol är en vana