En introduktion till "Liminal Thinking" (del 1)

Vad innebär begreppet “Liminal Thinking” och varför är det relevant när vi pratar om alkohol?

Begreppet härstammar från boken med samma namn, författad av Dave Gray. Ordet liminal bygger på det latinska ordet limen som betyder tröskel. Så på svenska skulle vi kunna översätta begreppet till “Tröskeltänkande”. Tröskeln i det här fallet representerar gränsen mellan olika till synes distinkta saker. Men även om de kan kännas verkliga är sådana gränser bara mentala konstruktioner av verkligheten. Vad är det till exempel som skiljer de olika lagen i en fotbollsmatch åt, eller avdelningarna på ett företag? Likaså, vad är det för skillnad mellan mig, dig, oss och dem? Vi är ju alla personer och bilden skiftar beroende på vems perspektiv man tar.

Tröskeltänkande innebär att ställa sig på gränsen mellan det kända och det okända. Det är insikten av att det finns en begränsning i den egna världsbilden och viljan att ta till sig andra perspektiv.

Det finns specifika yrkesroller med syftet att hjälpa andra att se bortom sina egna gränser. Roller där det blir naturligt att ta ett annat perspektiv, exempelvis en fotbollstränare som både är med i laget men ändå inte. Eller en konsult som både är en del av företaget men samtidigt står utanför. Styrkan i dessa roller är att kunna ha en fot på var sida av gränsen och visa någon annan vad som är möjligt.

Begreppet “story”

Ett begrepp som beskriver det hela väldigt bra är “story”. En story är en mental representation av verkligheten och vi bygger upp hela vår bild av omvärlden med hjälp av dessa. För att illustrera vad jag menar så vill jag berätta historien om de blinda männen och elefanten.

En grupp blinda män hörde att ett konstigt djur som kallades för elefant hade kommit till staden, men ingen av dem visste hur en sådan såg ut. Av nyfikenhet sa de: "Vi måste söka upp det här djuret och ta reda på hur det ser ut, med hjälp av vår känsel". Så de sökte upp elefanten och började känna efter på olika ställen. Den första personen, vars hand vidrörde snabeln, sa: "Denna varelse är som en tjock orm". För en annan, vars hand rörde vid dess öra, verkade det snarare vara som en slags solfjäder. En tredje person, vars hand kände på dess ben, sa: “En elefant är en pelare, ungefär som en trädstam”. Den blinde mannen som lade sin hand på sidan sa att “elefanten är en vägg”. En annan som kände på svansen beskrev den som ett rep. Den siste kände på en av betarna och påstod att elefanten är hård och slät som ett spjut.

Poängen med den här parabeln är att alla männen kände på samma sak, men fick helt olika bild av verkligheten.

Saken är den att verkligheten är omöjlig att känna till i sin helhet. Einstein ska ha sagt att verkligheten är hans religion, eftersom han inte kan bevisa den. För oss människor är verkligheten vad vi uppfattar den som, begränsad av våra stories, som vi konstruerar omedvetet, lager för lager hela tiden. Om jag exempelvis säger ordet elefant så får du säkert en mental bild av en elefant. Men denna bild kommer vara baserad på din erfarenhet av elefanter och säkerligen skilja sig mellan dig och en person som exempelvis jobbar med elefanter på zoo.

Det låter ju självklart och löjligt att ens säga det men det är stor skillnad mellan att tänka på en elefant och ha en faktisk elefant inne i huvudet. Men detta misstag gör vi alla hela tiden, vi förväxlar verkligheten med vår mentala bild av den. Alla lever vi i ett hav av självklarheter - Saker vi bara tar för givet utan att reflektera över hur det kommer sig att vi tycker så. Någonting som är självklart eller uppenbart för dig och mig kanske retar gallfeber på någon annan. Har du exempelvis någon gång tittat på en politisk TV-debatt och blivit så förbannad att du var tvungen att stänga av? Kanske tänkte du något i stil med “hur f** kan de vara så korkade att de inte fattar att…”. Hur kan det komma sig att olika grupper av personer kan ha så olika uppfattningar om samma sak? Politik är ett bra exempel eftersom det där är väldigt tydligt var gränserna går.

Men dessvärre handlar det oftast inte om att vi har rätt och de andra har fel, utan om att vi ser samma verklighet på olika sätt. Det är detta som historien om elefanten representerar - Att vi alla är blinda för verkligheten. Tröskeltänkande är konsten att skapa förändring genom att medvetandegöra och omforma våra egna stories.

Ok, det var en lång introduktion, men min förhoppning är att den ska ha gett dig en bra grund att stå på när vi börjar applicera den på stories kring alkohol. Har du några sådana? Om du känner dig tveksam så är det inte så konstigt eftersom våra stories väldigt ofta är okända för oss. Det är våra uppfattningar om omvärlden som vi har byggt upp, burit med oss och byggt vidare på genom hela livet. Allt detta sker helt automatiskt och omedvetet och är hjärnans sätt att förstå verkligheten och göra den hanterbar.

Mitt jobb som coach går bland annat ut på att ta med dig till gränsen mellan din nuvarande verklighet och det okända. Att med hjälp av nyfikenhet och tillit tillsammans ta steget ut i det okända och se vad som kan hända.

Marcus

Föregående
Föregående

En introduktion till ”Liminal Thinking” (del 2)

Nästa
Nästa

Det är stor skillnad mellan rädsla och oro