Ditt undermedvetna och kognitiv dissonans

I dessa två koncept ligger förklaringen till varför man fortsätter att dricka trots det att man (många gånger) bestämt sig och sagt “nu får det vara nog!”. Jag vet inte hur många gånger jag tog beslutet att börja dricka mindre, eller hålla upp i perioder, bara för att återigen befinna mig tillbaks där jag började. Det kändes lite som att försöka klättra uppför en hal rutschkana. Jag kom en bit på vägen, fick upp lite hopp, bara för att en kort stund senare halka ner igen och behöva börja om.

Men vad är det som gör att man ena stunden tycker och vill en sak med hela sitt hjärta, bara för att en stund senare helt ha glömt bort hur man tänkte och tyckte alldeles nyss? På den här bilden har jag illustrerat detta återkommande mönster som en våg.

Även om amplituden (höjden) och längden på vågen skiljer personer emellan, så är det samma cykel som upprepas, oavsett om man är en inbiten missbrukare eller någon som förlägger sitt drickande till helgen. För somliga är den här cykeln väldigt tydlig och skapar mycket lidande, medans den för andra bara är en tolererbar del av att dricka - priset man får betala för en stunds härlig kärleksromans med “the elixir of life”. Men ju längre ner i beroendet man hamnar, desto kortare blir våglängden och desto mer börjar det övre ansiktet likna det undre.

Men hur kan man förklara varför den här cykeln upprepar sig i alla former av beroenden? Handlar det bara om att man snabbt glömmer bort hur man kände sig efter förra gången? Delvis är det så. Det finns ett känt koncept inom psykologi som heter Fading Effect Bias och innebär att glömmer bort minnen som är associerade med negativa känslor snabbare än positiva. Men det är inte hela sanningen. En annan del av pusslet har att göra med dopamin och hur alkohol långsiktigt påverkar och förändrar hjärnans belöningssystem. Men den sista och viktigaste pusselbiten handlar om vad som finns lagrat i ditt undermedvetna.

Ditt undermedvetna

Det undermedvetna är den del av vårt psyke som vi inte är medvetna om, men som fortfarande påverkar våra handlingar, känslor och tankar. Det undermedvetna lagrar minnen, erfarenheter, instinkter och drifter som är för starka eller obehagliga för vårt medvetna sinne att hantera. Detta kan leda till omedvetna beteenden och reaktioner som är baserade på tidigare erfarenheter och minnen. Exempel på detta kan vara rädslor, fobier och vanor. Vårt undermedvetna kan också påverka vår självbild och vårt sätt att tolka världen runt omkring oss.

En stor anledning till varför man väljer att fortsätta dricka alkohol är pga alla fördelar man tror att det medför, exempelvis att man blir mer social, avslappnad, modigare, och gladare. Dessa föreställningar har byggts upp under hela livet på grund av att man växer upp i ett samhälle där alla andra tror och tycker precis likadant. I viss mening kan vi säga att man blivit uppfostrad av samhället att se på alkohol på ett visst sätt.

Men fundera ett tag på detta: Om alkohol aldrig funnits som ett alternativ, skulle alla varit deprimerade, asociala och tråkiga? Kan det verkligen vara så att vi människor har ett medfött behov att behöva ta droger för att må bra? Vilket designfel i så fall! Eller om alkohol aldrig funnits och någon skulle försöka introducera det idag, skulle det accepteras och bli lagligt? Inte en chans! Alkohol har en lång och inbiten kulturell och social tradition i stora delar av världen och därifrån kommer många av de undermedvetna föreställningar man har om drycken.

Jag har tidigare skrivit om hur vi bygger vår bild av omvärlden med hjälp av “stories”, i syfte att förklara det vi är med om. Jag har också nämnt att vi blir bombarderade med ungefär 11 miljoner bitar information per sekund från vår omvärld, hela tiden. Men att vi bara medvetet kan uppfatta ca 40 av dessa 11 miljoner bitar. En betydande del av denna information lagras faktiskt i ditt undermedvetna, helt utan att du är med på det!

Så vad betyder det här på ren svenska? Jo, att bara genom att leva och vara människa och växa upp bland andra människor i ett samhälle, så lär man sig se på saker och ting på ett visst sätt. Det innebär att det finns väldigt mycket som man bara går runt och tror på och tar för givet utan att ifrågasätta. Det är också därför som man kan uppleva att man tycker en sak ena stunden men en annan sak nästa. I den medvetna delen av din hjärna har du bestämt dig för att du inte gillar att tappa kontrollen, eller ligga bakfull en hel dag. Men samtidigt har du inte gjort någonting för att medvetandegöra och förändra det du om alkohol. Vilket leder oss in på begreppet kognitiv dissonans.

Kognitiv dissonans

Kognitiv dissonans är en psykologisk koncept som syftar till det mentala obehag man upplever om man håller fast vid två eller flera motsägelsefulla tankar. Det uppstår när ens åsikter och handlingar är inkonsekventa, vilket leder till känslor av stress och anspänning. Jag är säker på att alla som haft någon form av beroende kan relatera till dessa känslor och den efterföljande känslan av maktlöshet.

Känslan av att inte ha kontroll över sitt liv kan vara olika jobbig för olika personer, beroende på hur obehagligt man tycker att det är att känna så. Man är helt enkelt olika känslig för att bryta löften med sig själv. För vissa måste det gå ganska mycket utför innan det gör tillräckligt ont, medans det för andra räcker att känna så några gånger innan de fått nog. Oavsett så är just känslan av kognitiv dissonans väldigt viktig för den visar en att man agerar utanför sin egen integritet och smärtan i det är någonting väldigt positivt. Denna smärta är just vad som till slut får en att ta steget och göra någonting åt sitt beteende.

Jag vill avsluta med att återkomma till bilden av rutschkanan som kan verka omöjligt att klättra uppför.

Rutschkana

I stället för att blint ta sats och kasta dig upp, bara för att glida ner igen, så beväpna dig med kunskap och insikt. Varje ny sak du lär dig om varför alkohol inte är vad du trodde det var, tjänar som ett nytt fast grepp i den hala kanan. Varje sådan bit kunskap kan förvandlas till en insikt genom applikation i ditt eget liv, att faktiskt testa och se själv. En sådan insikt blir som en stabil pinne att stå på. Till slut, när du skaffat dig tillräckligt mycket kunskap och insikter, så har du satt i så många stödpinnar att det är omöjligt att halka ner igen. Då finns det inget annat alternativ än att klättra vidare. Detta är vägen till att göra alkohol litet och obetydligt i ditt liv.

Marcus

Behöver du hjälp på vägen?

Föregående
Föregående

Hacka ditt mående!

Nästa
Nästa

Varför vi dricker - De tre S:en