Detta händer i hjärnan när vi dricker alkohol

Man kan säga att alkohol både är en “upper” och en “downer”. Upplevelsen är individuell, men det som generellt händer när vi dricker är att vi får en initial eufori/kick som varar i 30-60 minuter, följt av känslor av rastlöshet, oro och ångest.

Låt oss låtsas att man kunde följa sitt mående på en graf, minut för minut. Om man börjar kvällen på 5 av 10, på en skala där 10 är absolut bästa humör och 1 absolut sämsta. Så skulle man se på grafen att måendet börjar gå upp ganska fort efter att man druckit det första glaset. Alkoholen bryts ner av enzymer i magsäcken och går ut i blodet, rakt igenom blod-hjärnbarriären och in i hjärnan. Hjärnan reagerar genom att utsöndra signalsubstanser som dopamin och endorfin som får en att känna sig rusig och glad. Ganska snabbt klättrar måendet upp på skalan till 6, 7, ja kanske till och med 8 och vi känner oss “on top of the world”.

Men det som händer sedan är att kroppens och hjärnans egna försvarsmekanismer sätter igång. En av dess största uppgifter är att bibehålla jämvikt, eller homeostas. Utan vilken vi inte skulle kunna överleva speciellt länge i världen. Kroppens svar är att sätta igång en motreaktion till den onaturliga höjningen av må-bra-substanser. Denna motreaktion är direkt motsatt till den initiala positiva reaktionen, med syftet att ta tillbaka oss på jorden igen.

Det vi känner och kan se på vår mående-graf är nettoeffekten av dessa två kombinerade reaktioner. Till slut tar kroppens motreaktion över och blir starkare än alkoholens positiva inverkan. Då börjar kurvan dala och vi befinner oss strax nere på 7, 6, 5 och till och med 4 eller 3. De allra flesta löser detta genom att ta ett glas till, vanligen långt innan man är nere på en så låg nivå. Men motivationen till att ta ett glas till är alltid att man börjar må sämre - Man kan se detta som en form av abstinens.

Resultatet av att ta ett glas till blir en ny omgång av katt och råttalek med reaktion och motreaktion och ett dopamin som åker bergochdalbana. Problemet är att kroppen alltid vinner, förr eller senare. Man kommer aldrig upp till den ursprungliga toppen på kurvan och när kvällen är slut befinner man sig oundvikligen på en lägre nivå än man började på. Men då är man troligen också för påverkad av alkoholens andra effekter på kroppen för att ens lägga märke till det, förrän dagen efter.

Dagen efter känner man sig orolig, nedstämd och deprimerad. Det omedelbara resultatet av en blöt kväll. Detta tillstånd är den mest uppenbara negativa konsekvensen av drickande, men alkohol har en mycket värre långsiktig effekt på oss. Långsiktigt leder regelbunden konsumtion av alkohol till bl.a. kronisk försämrad förmåga att hantera stress, ökad oro och ångest och en oförmåga att uppskatta och njuta av vardagliga ting. På så sätt skapar den ett behov av sig själv och blir viktigare och viktigare i ens liv ju längre cykeln får lov att fortsätta.

Nästa gång du dricker, se om du kan bli medveten om hur denna process faktiskt känns för dig. Förändrar det någonting för dig nu när du vet hur det fungerar?

För dig som vill sluta dricka alkohol, eller lära dig kontrollera ditt drickande, så är det första steget att öka din egen medvetenhet. Om vad som får dig att vilja dricka, vad som faktiskt händer när du dricker och hur det får dig att må. Som coach hjälper jag till i den här processen och fungerar som ett stöd för de som vill ha hjälp att ta tag i sitt drickande.

Marcus

Föregående
Föregående

Utnyttja smärta till din fördel

Nästa
Nästa

Nykter på konsert - Bruce Springsteen utan alkohol