Ett kraftfullt verktyg för att sluta dricka

Dina föreställningar om alkohol är hela anledningen till att du fortfarande dricker. Om du inte hade trott att det gav dig någonting positivt att dricka så skulle du inte göra det. Jag vet, det låter som en väldigt förenklad bild av en komplicerad situation, men rent krasst så är det inte mycket svårare än så.

Till exempel kanske du gärna vill dricka mindre, men tror att det betyder att du inte kommer kunna ha roligt och släppa loss under en pokerkväll med grabbarna längre. Dom här positiva föreställningarna man har är inte så svåra att hitta. Det är som jag pratade om förra veckan bara att fråga dig vad som skrämmer dig mest med tanken på att sluta.

Men hur gör man om man inte är medveten om vad man tror att alkoholen ger en? Jag har pratat med många som insisterar på att det inte finns någonting positivt med att dricka, men som ändå fortsätter.

Det kan bero på att man inte är medveten om vad man tänker, men troligare har man missuppfattat det här med positiva effekter. Man tänker inte på att en minskning av en negativ känsla också räknas som en positiv effekt.

Inom beteendepsykologin så pratar man om både positiv och negativ förstärkning. Förstärkning är det du får som ett direkt resultat av att du gör någonting som får dig att vilja fortsätta göra så. Det är alltså vad som håller en vana vid liv. Positiv förstärkning är ett resultat som ger dig någonting extra, som känns positivt. Medans negativ förstärkning är en minskning av någonting negativt, vilket alltså också då blir en positiv upplevelse, men mer som en lättnad.

Jag tror att det är det här som folk missar när jag frågar dem vad de får av att dricka. Ingenting positivt tänker de, men egentligen får de kanske färre oroliga tankar, mindre tighta muskler och en lättare känsla i kroppen. Det blir som att ta ut en sten som man haft i skon hela dagen, såklart att det är skönt! Det lustiga är att det är alkoholen som är den där stenen i skon. Tog man bort den skulle problemet försvinna.

Men hur tar man då reda på vilka tankar som håller sig undan där inne i huvudet, om man nu inte kommer på varför man vill dricka? Det är mycket enkelt egentligen. Man testar vad som händer om man inte dricker, i ett tillfälle då man verkligen vill göra det. Så känner man efter vilka känslor som kommer och vad det är man tänker på. Vad är det som känns jobbigt? Hur tänker jag att det kommer hjälpa om jag tar ett glas? Och så skriver man ner det, innan man tar det där glaset.

Det viktigaste är att man ställer dig de här frågorna utan att vara dömande eller ifrågasättande. Inte “Varför tänker jag egentligen att det skulle hjälpa om jag tar ett glas? Jag borde vara smartare än så!”. Då får du inget svar. Nej, respektera att du faktiskt tycker att du vill ha det och att det kommer hjälpa dig för stunden. Som sagt, om det inte skulle hjälpa dig må bättre för stunden så skulle du inte dricka det. Nyfiket utforskande är hela nyckeln. Man börjar inte med förändringsarbetet direkt utan nöjer sig med observation i början. Det är så man får svaren.

Ok, men säg att du har skrivit din lista över både positiva effekter och minskade negativa effekter. Vad gör man sen då? Det är nu det roliga jobbet börjar!

Nu ska du ta alla dessa saker (börja med den som känns viktigast för dig) och en och en köra dem genom en process som jag kallar för MIO. MIO står för Medvetandegör, ifrågasätt och OmTänk och går till såhär:

  1. Medvetandegör
    Börja med tanken eller föreställningen du har om alkohol och skriv ner den. Ställ dig själv frågan “hur sann känner jag att den här tanken är på en skala mellan 1-10?”.

  2. Ifrågasätt
    Fundera på hur du tror att den här föreställningen uppkom. Kan du minnas ett specifikt tillfälle, exempelvis när du var barn? Eller är det en mer diffus tanke av att du alltid tyckt så? Kan du i så fall minnas någon period i livet när du inte tyckt så?

    Känns den här föreställningen sann inombords? Vilka bevis har du inom dig för att det är sant? Kan du hitta motsatsen, där det inte känns sant inom dig?

    Är den här föreställningen objektivt sann? Vilka bevis för eller emot kan du hitta exempelvis på nätet, i forskningsartiklar, eller om du frågar andra om de tycker likadant? Titta utanför dig själv.

    Om föreställningen fortfarande känns sann, fråga dig själv hur du mår av att fortsätta tro på den. Hur skulle det kännas om du inte kunde tro så? Skriv ner dina svar.

  3. OmTänk
    Nu har vi kommit till den roligaste delen! Skriv ner motsatsen till din föreställning. Om du exempelvis hade “jag kan inte ha roligt utan alkohol”, skriver du “jag kan ha roligt utan alkohol”. Fundera på hur sann den nya tanken känns. Om du inte alls tror på den, ändra den lite till exempelvis “jag kan lära mig att ha kul utan alkohol”. Det viktigaste är att du kan tro på omtanken.

    Skriv ner så många anledningar du kan komma på till varför omtanken känns lika sann eller mer sann än den ursprungliga föreställningen.

    Gå tillbaka och titta på vad du skrev i steg 1. Fundera igen på frågan “hur sann känner jag att den här tanken är på en skala mellan 1-10?”. Har någonting förändrats för dig i relation till ursprungstanken? Finns det några vettiga anledningar till att hålla fast vid den?

Det här är den mest kraftfulla metod jag känner till som du kan använda för att börja ifrågasätta dina föreställningar om alkohol. Men som du ser krävs det att man lägger tid och energi på att faktiskt göra jobbet och det är ofta där skon klämmer. Därför kan det vara så bra att kunna få stöd och hjälp av någon som jobbar med det här varje dag och det är bland annat det jag hjälper personer med i min coaching.

Det här är inget man löser på en eftermiddag eller blir bra på direkt utan det är en teknik som alla andra och man måste öva sig för att bli bra på den. Men det bästa är att när man har bemästrat den och lärt sig använda den för att vända på sina föreställningar om alkohol, så går den att använda på andra saker också. Det är det här som är det fina, man börjar med alkohol, men sen fortsätter man med resten av livet och hur högt du kommer, ja det är upp till dig!

Marcus

Nästa
Nästa

Börja ifrågasätta dina tankar