I förra bloggposten berättade jag om min personliga erfarenhet med SSRI-medicin och hur det hjälpte mig att hantera min nedstämdhet. Nu vill jag ge er en djupare inblick i ämnet serotonin, vad det är och vilken roll det spelar i vår kropp. Men också, hur man kan påverka sina serotoninnivåer på naturliga sätt för att uppnå bättre balans och mående.

Serotonin är en signalsubstans som har en avgörande roll i vår kropp, bland annat för att reglera humör, sömn, aptit och smärta. Det produceras i hjärnan och i tarmen och har även en viktig roll i mag-tarmkanalens funktion. När serotoninnivåerna i hjärnan är låga kan det leda till en mängd olika problem, som depression, ångest och sömnrubbningar.

Men vad kan man göra om man misstänker att man har låga serotoninnivåer och vill öka dem utan att ta medicin? Här är några naturliga sätt att boosta serotoninproduktionen i kroppen:

  1. Motion: Att röra på sig regelbundet är en av de mest effektiva sätten att öka serotoninnivåerna. Det behöver inte vara något extremt, utan promenader, cykling, simning eller yoga kan göra susen. Som jag delade med mig tidigare, har jag själv erfarenhet av hur träning hjälpte mig att hålla de tyngsta depressionskänslorna borta.
  2. Solsken: Solljus påverkar produktionen av serotonin, så att spendera tid utomhus, särskilt under ljusa dagar, kan hjälpa till att höja dina nivåer. På vintern funkar det riktigt bra med en ljusterapilampa. Kom ihåg att det är extra viktigt att få solljus i ögonen (men stirra inte in i solen!) så fort du kan på morgonen.
  3. Kost: Vissa livsmedel innehåller aminosyror som är förstadier till serotonin, som tryptofan. Att äta mat som är rik på tryptofan, som kalkon, kyckling, ägg, nötter och frön, kan hjälpa kroppen att producera mer serotonin.
  4. Sömn: Att prioritera en god sömnkvalitet och -kvantitet är viktigt för att upprätthålla en balanserad serotoninnivå. Att skapa en regelbunden sömnrytm och sovmiljö som främjar avslappning är en bra start.
  5. Meditation och avslappningstekniker: Dessa metoder har visat sig vara effektiva för att minska stress och öka serotoninnivåerna. Genom att praktisera meditation, djupandning eller progressiv muskelavslappning kan man bidra till ett bättre mående.
  6. Kontakt med ”skit”: Mikrober i jord har visat sig öka nivåerna av serotonin (trädgårdsarbete, barfota-promenader på en strand, vistas i naturen).
  7. Magnesium: Reglerar stresshormoner i hjärnan, balanserar till exempel kortisol och finns bl.a. i bönor.
  8. L-teanin: En aminosyra som naturligt finns i grönt te.

Men det är viktigt att komma ihåg att vi alla är olika och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Det är därför viktigt att hitta sin egen väg och prova olika metoder för att se vad som passar just dig. Som jag skrev tidigare, för mig kom helandet från en oväntad plats – inom mig. Genom min utbildning till coach och arbete med introspektion och nya kunskaper kunde jag skapa insikter om mig själv och min syn på omvärlden. Dessa insikter blev grunden för min egen personliga utveckling och förmåga att hjälpa andra.

Så, om du upplever låga serotoninnivåer eller kämpar med depression och ångest, kom ihåg att det finns många sätt att påverka ditt mående på ett naturligt sätt. Medicin kan vara en del av lösningen, men det kanske inte tar dig hela vägen. Genom att utforska olika metoder, som träning, kost, sömn, meditation eller självreflektion, kan du hitta en väg som passar dig och hjälper dig att uppnå balans och välmående.

Slutligen, att våga söka hjälp, vare sig det är genom att prata med en vän, en terapeut eller coach, kan också vara en viktig del av din resa. För mig, var det genom att söka hjälp och öppna upp för nya perspektiv som jag kunde börja läka och hitta mening och glädje i livet igen. Och det är det jag vill dela med mig av till er – att det finns hopp och möjligheter för förändring, även när det känns som mörkast.

Marcus