GABA, eller gamma-aminosmörsyra, är en viktig signalsubstans i hjärnan som spelar en central roll för vårt psykiska och fysiska välbefinnande. GABA har en bromsande effekt på nervsystemet och främjar avkoppling och lugn. Men, vad händer när balansen rubbas, särskilt i samband med långvarig alkoholkonsumtion? Låt oss dyka djupare in i detta ämne och se vad forskningen säger, samt hur vi kan ta kontroll över vår egen GABA-nivå.

Alkohol och dess inverkan på GABA

Alkohol påverkar produktionen av GABA på ett intressant sätt. När man dricker, förstärker alkohol GABA:s hämmande effekter på nervsignaleringen i hjärnan, vilket leder till minskad ångest, muskelavslappning och känslor av eufori. Detta är en del av anledningen till att många människor initialt dras till alkohol som ett sätt att ”koppla av”.

Men här ligger en fälla. Långvarigt drickande leder till att hjärnan anpassar sig och minskar sin GABA-funktion. Detta kan leda till en ökad känsla av oro och försämrad förmåga att koppla av – precis det motsatta av vad man kanske hoppades uppnå med alkoholkonsumtion. Ironiskt nog kan detta bidra till att man känner sig mer beroende av alkohol, eftersom man tror att alkohol kan lindra dessa obehagliga känslor, när det i själva verket var alkoholen som orsakade problemet från början.

Tecken på låga GABA-nivåer

Om du har låga nivåer av GABA kan du uppleva en rad olika symptom. Som exempelvis svårighet att slappna av, stökiga tankar som håller dig vaken på natten, irritabilitet, ångest, överkänslighet mot starkt ljus eller höga ljud, samt en kropp som känns stel och spänd.

Låga GABA-nivåer kan orsakas av flera olika faktorer, inklusive dålig sömn, långvarig alkoholkonsumtion, ojämn blodsockernivå, och brist på vissa näringsämnen som B6, zink, magnesium, taurin och glutamin.

Höj dina GABA-nivåer på naturlig väg

Det finns flera sätt att höja sina GABA-nivåer på naturlig väg:

  1. Meditera: Meditation, särskilt tekniker som involverar att observera andningen, kan hjälpa till att öka GABA-nivåer.
  2. Fixera blicken: Att fixera blicken på en brinnande ljuslåga, brasa eller se ut över ett hav kan hjälpa till att lugna sinnet och stimulera det parasympatiska nervsystemet till avslappning.
  3. Andas djupt: Djupa andetag, särskilt med en utandning som är dubbelt så lång som inandningen, kan också bidra till att öka GABA-nivåer.
  4. Äta rätt: En balanserad kost rik på fermenterade grönsaker och kimchi, som innehåller L-glutamin, kan främja produktionen av GABA.
  5. Örtte: Vissa örter, som kamomill och valerian, kan också hjälpa till att öka GABA-nivåerna.

Marcus