Frågelådan

Välkommen till frågelådan – En sida som är tillägnad dig som vill ha svar på frågor om att sluta dricka. Jag kommer regelbundet lägga upp svar på vanliga frågor eller specifika frågor som ni skickar in. Använd formuläret för att skicka in din fråga och det är helt ok att vara anonym om du vill!

Tidigare svar

Jag vill inte sluta dricka helt, men vill kunna dricka mindre ofta. Är det möjligt?

Hej!
Jag vill faktiskt inte sluta dricka helt, men vill kunna dricka mindre ofta. Få bort det drickandet som mest är vardagstristess och njuta mer vid festliga tillfällen. Tror du det är möjligt att använda dina tips och kunskaper även i mitt fall?

Tack!

Vad ska jag göra för att må bra?

I den här videon svarar jag på följande fråga:

Jag vet helt enkelt hur jag skall ta mig ur det här . Det är som ett oerhört tilltrasslat skosnöre av känslor. Alkohol, 2 barn, sambo, trötthet, oro , ångest, lögner, smygande samtidigt skall jag fungera. Min far tog livet av sig när jag va 22. Han hade väldiga problem med alkoholen. Såg väldigt mycket skit där som finns inom mig. Jag är 48 år nu och har velat bedöva mina känslor under hela mitt vuxna liv på ett eller annat sätt. Detta jag skriver låter antagligen rörigt, Men det är så det är i mitt huvud, Vet inte vad jag skall ta mig till för att må bra. Har nog inte mått bra och känt glädje sen jag va barn. Bara ett litet rop på hjälp.

Jag dricker på grund av ångest

Hej!

I den här videon svarar jag på följande fråga från en följare:

Hej! Tack för att du delar med dig av dina kloka insikter. Min fråga känns lite komplicerad och kanske inte helt färdigtänkt än men i a f, här kommer den: Jag dricker aldrig så att jag blir full på det sätt att jag får minnesluckor eller gör dumma saker som jag sen ångrar. Det är mer ”mysdrickande” och då oftast vin. Det blir bara lite väl ofta, på senare tid flera gånger i veckan. Har kommit på mig med att jag väl självmedicinerar för jag har alltid levt med ganska mycket ångest, sen barnsben, och det är ångest som driver mig att överhuvudtaget gå in på bolaget och köpa en flaska vin. Det kan ju låta konstigt men jag tror inte att jag är beroende av alkohol utan av att döva min ångest. Förr stack jag ut i skogen och sprang istället men sen femton år ungefär har jag problem med nerver i ryggen och klarar inte det. Har du nåt tips på hur jag motiverar mig till att välja en annan väg?

Hjälp! Jag har fortfarande mardrömmar att jag dricker, ett år senare

I den här videon svarar jag på följande fråga från en följare:

Jag har varit fri från alkohol i ett år nu. Innan drack jag väldigt mycket nästan varje dag. Så tacksam! Men… jag drömmer varje natt att jag super. Vaknar ibland med svår baksmälla och det tar flera timmar innan känslan släpper. Det är alltid mardrömmar och aldrig förknippat med välbehag. Har du något tips? Det är jobbigt att ha det såhär på nätterna.

Kommer jag någonsin känna mig bekväm runt andra som dricker?

Så fort jag är med andra som dricker så känner jag mig otroligt obekväm och stressad. Kommer denna känsla någonsin att försvinna?

Hur hanterar man känslan av “FOMO”, eller Fear Of Missing Out?

I denna video svarar jag på följande (otroligt vanliga!) fråga från en anonym person:

Hej! Jag kan verkligen se alla fördelarna med att leva alkoholfritt, men jag måste erkänna att tanken på att aldrig dricka igen känns lite sorglig för mig även om jag verkligen förstår alla anledningarna till varför jag borde. Jag antar att det låter lite galet för vem skulle sörja förlusten av ett gift som har förstört mitt liv och hälsa? Men jag minns det som en god vän ett tag.

Hur hanterar jag suget när jag slutar dricka?

Jag går igenom fyra punkter som är viktiga att tänka på när det kommer till att hantera suget efter alkohol som kan uppstå när man slutar dricka

Hur pratar jag med min partner som jag misstänker dricker för mycket?

Jag svarar på frågan hur man tar upp sina misstankar om att ens partner dricker för mycket.

När börjar jag må bättre av att sluta dricka?

I den här videon svarar jag på frågan när man börjar må bättre av att sluta dricka alkohol och vad det är för skillnad på att sluta dricka på det ”traditionella” sättet jämfört med att använda sig av den filosofi som jag förespråkar.

Hur påverkas mitt sociala liv om jag slutar dricka?

I den här videon svarar jag på frågan om och hur ens sociala liv påverkas av att man slutar dricka alkohol.