Jag vet det här är jävligt random och har inget med alkohol att göra, men ibland skriver jag om sånt också! 🙂

Snarkar du för mycket, vaknar med torr mun eller upplever störd sömn på annat sätt, exempelvis att du går upp och kissar ofta? Då ska jag dela med mig av ett trick som jag upptäckte för ett par månader sedan, som minst sagt förändrat min sömn till det bättre!

Vi brukar ofta dricka te på kvällen hemma och även om jag alltid ser till att gå på toa precis innan jag går och lägger mig så vaknade jag likt förbannat alltid upp kissnödig mitt i natten. Dessutom brukade jag vakna av andra anledningar, exempelvis när min fru puttade på mig för att jag snarkade. Jag har också haft en del problem med sömnapné tidigare.

Detta var innan jag lärde mig om näs-andning och tricket för hur man kan lära sig att andas med nästan även på natten. Näs-andning har en mängd fördelar, inklusive förbättrad sömn vilket leder till bättre hormonbalans och hälsa över lag.

Varför är det bra att andas med näsan?

 1. Förbättrad syresättning: Näs-andning möjliggör bättre syresättning, eftersom det hjälper till att bibehålla rätt balans mellan syre och koldioxid i blodet.
 2. Produktion av kväveoxid: Bihålorna producerar kväveoxid under näs-andning, vilket är en vasodilator som hjälper till att öka blodflödet och sänka blodtrycket.
 3. Bättre hormonbalans: Näs-andning aktiverar det parasympatiska nervsystemet, vilket främjar avslappning och bättre hormonbalans, något som kan vara fördelaktigt för sömnkvaliteten och den övergripande hälsan.
 4. Minskad sömnapné och snarkning: Näs-andning kan hjälpa till att lindra sömnapné och snarkningssymtom genom att bidra till mer öppna luftvägar under sömnen. Vilket leder till att man vaknar mindre ofta och således får en mer ihållande sömn.

Under dagen är det möjligt att träna sig på att bli medveten om sin andning och att försöka ändra sin vana att andas med munnen till att andas med med näsan. Men hur gör man för att inte andas med munnen när man sover? Jo det finns ett trick som går ut på att man tejpar för munnen! Jag vet att det låter lite extremt, men tro mig, det är en vanesak.

Instruktioner för att tejpa munnen med medicinsk tejp:

 1. Välj rätt tejp: Köp en allergivänlig medicinsk tejp som är utformad för känslig hud. Undvik att använda silvertejp eller en tejp med starkt lim.
 2. Rengör och torka dina läppar: Rengör och torka försiktigt dina läppar för att ta bort oljor eller fukt som kan förhindra att tejpen fäster ordentligt.
 3. Klipp en remsa tejp: Klipp eller riv en remsa tejp som är tillräckligt lång för att täcka munnen från näsborrarna ner till mitten av hakan ungefär.
 4. Applicera tejpen: Placera ena änden av tejpen strax under din näsa i mitten av överläppen. Håll ett tryck med ena pekfingret på tejpdelen under näsan, samtidigt som du drar resterande del av tejpen nedåt mot hakan så att du drar ihop munnen ordentligt. Fäst den andra änden i mitten av hakan ungefär. Se till att tejpen sitter ordentligt och håller ihop läpparna utan glipa, men inte för stramt, så att du inte upplever obehag.
 5. Testa andningen: Innan du går och lägger dig, testa att andas genom näsan för att säkerställa att du kan göra det bekvämt med munnen tejpad.
 6. Sov säkert: Om du vaknar under natten och känner obehag eller har svårt att andas, ta bort tejpen omedelbart. Var observant och lyssna på din kropp under hela processen.
 7. Börja gradvis: Om du är ny till näsandning under sömnen, börja med att tejpa munnen några nätter i veckan och öka gradvis frekvensen tills du känner dig bekväm med att göra det varje natt.

Tänk på att även om det känns jobbigt i början kommer det att kännas lättare efter ett tag. När man andats med näsan under en tid så sker det faktiskt strukturella förändringar och kroppen anpassar sig mer och mer att andas med näsan.

Upptäck fördelarna med näsandning genom att följa dessa steg och testa själv ett par veckor. Men kom ihåg att alltid lyssna på din kropp. Jag kan bara prata för mig själv och utgår ifrån mina erfarenheter av detta och för mig fungerade det väldigt bra!

Även om detta inte är farligt så vill jag vara tydlig med att jag inte är någon läkare och inte lämnar några garantier för din hälsa. Så konsultera din läkare innan du testar detta om du är osäker av någon anledning!

Vill du lära dig mer om fördelarna med att andas med näsan så rekommenderar jag varmt följande resurser:

Lycka till med experimenterandet!

Marcus